Forum Rynku Forex, Waluty, Trading, Spekulacja. Zamknięte forum dla elity rynku! Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Porady dla początkujących - złote zasady
Radek 
Administrator
Student/Trader

Wysłany: 2010-07-25, 17:59   Porady dla początkujących - złote zasady

Witam,

Tak sobie pomyślałem, że członkowie Forum Zamkniętego mogliby opracować zbiór zasad tradingu na rynku forex oraz pochodne. Z uwagi na fakt, iż niezmiernie trudno przychodzi opanowanie nawet najbardziej oczywistych zasad - chcę aby nasze zestawienie opisywało właśnie takie oczywistości. Nie ma wielkiej tajemnej wiedzy jeżeli chodzi o trading. Największy problem tkwi w nas samych. ;-)

To ja zacznę, zasady jakich należy przestrzegać w swojej STRATEGII TRADINGOWEJ (strategia to dla mnie całokształt - system transakcyjny, money managment, sposoby wpłat i wypłat, dobór brokera oraz oprogramowanie, optymalizacja podatkowa etc.):-D :

1. MUSISZ MIEĆ DODBRY SYSTEM TRANSAKCYJNY

Mam na myśli zbiór zasad jakimi będziesz się kierować przy ustalaniu kierunku oraz momentu wejścia. To z niego musi wynikać dlaczego zajmujesz właśnie taką pozycję i robisz to dokładnie w tej chwili, a nie za godzinę etc. Taki system może wynikać z analizy technicznej, fundamentalnej albo Twoich innych przekonań. Ale każdy musi moim zdaniem odnaleźć swoje zasady i wiedzieć dokładnie dlaczego robi A lub B.
Jeżeli nie wiesz dlaczego chcesz zawrzeć transakcję, to zostań poza rynkiem.

Przy systemie musimy poruszyć też skuteczność. Zalecam jego skuteczność powyżej 50%. Dobrze wiem, że i przy 30% i wysokim stosunku TP/SL można wyjść na swoje, ale lepiej aby było to jak najwięcej.
Jeżeli używasz EA to Twoim systemem jest EA.

2. MUSISZ MIEĆ PLAN TRADINGOWY

Należy na wstępie ustalić co jest Twoim celem, w jakich godzinach grasz i na jakich instrumentach. Cele ustalaj dobrane do potrzeb, ale np. cel dzienny, miesięczny, roczny. Polecam mieć jasny cel (i to nie nazbyt ambitny), który można osiągnąć. Po osiągnięciu np. zaplanowanej ilości pipsów tygodniowo, czasami lepiej sobie odpocząć niż na siłę starać się tradować i tradować. Zjawisko overtradingu najczęściej prowadzi do strat.

3. MUSISZ MIEĆ JASNE ZASADY MONEY MANAGMENT

Ustalenie dobrego MM jak i bezwzględne przestrzeganie zasad jest zupełnie kluczowe dla powodzenia tradera. Nawet system transakcyjny dający 90% dobrych wejść łatwo położyć przez zły MM. Jeżeli Twoje pozycje będą za duże, jeżeli nie będziesz szybko zamykał stratnych pozycji to na pewno zbankrutujesz. Czasami 1 zła transakcja w której czekamy aż "rynek zawróci" może zniweczyć kilka dobrych miesięcy tradingu. Dlatego nie można omijać MM.

Ustal sobie minimalne TP. Ustal wielkość akceptowalnego SL. Stosunek TP do SL powinien byc powyżej 1, a najlepiej więcej niż 2. Jest to także zależne od skuteczności systemu transakcyjnego.

Ustal sobie co jaki czas podwyższasz wielkość pozycji jaką grasz i najlepiej rób to powoli. Nie graj całym kontem. Np. ze 100USD zrobiłeś 600USD grając 0,1 lota. Dopiero wtedy pomyśl o zwiększeniu wielkości pozycji. Zawsze trzeba mieć bezpieczny zapas środków na koncie i minimalnie jest to [3-5] x [maks. MARGIN] jakiego używasz.
Chodzi o to, że lepiej odrabiać straty tą samą wielkością pieniędzy za pips niż dwa razy niższą.

Ponadto ustal sobie metody ochrony kapitału. SL na BE etc.

4. MUSISZ CHRONIĆ KAPITAŁ

Ochrona konta jest ważniejsza niż możliwość zarobku. Lepiej stracić szansę na pieniądze niż stracić pieniądze z konta. Dlatego ważne jest ustawianie SL na BE lub na lekki profit i nie przestawianie tego. Często wtedy nas kosi, a rynek i tak idzie w nasza stronę i tracimy szansę na duży zarobek. Ale równie na pewno uratuje nas to przed zmniejszaniem wielkości naszego konta. Zawsze trafi się gorszy okres i wtedy łatwo zaliczyć zjazd equity.

Często mam tak, że jestem zły bo zaliczyłem 0 pipsów i zamknęło mi SL na BE. Jednak wierzcie mi, że chroniąc kapitał wystarcza 1 dobry trejd tygodniu aby zrealizować plan tygodniowy, a nawet i 2 tygodniowy. Warto chronić kapitał i czekać na dobre strzały. Kiedy nie musimy nic odrabiać wszystko idzie łatwiej 8-)
Zyski w końcu przyjdą, ale musimy mieć kapitał, aby móc na nie czekać!!

Ochrona kapitału jest szczególnie ważna w konsolidacji, kiedy za wiele czekamy i w końcu nas wyrzuca, a zmienność jest ogromna. Jeżeli uda nam się to przetrwać i wstrzelimy się w kolejny trend, mamy zapewnione tłuste zyski. Po co używać mocnych trendów do odrabiania strat.

5. NIE MUSISZ ZAJMOWAĆ POZYCJI

Tak nie musisz. Lepiej być poza rynkiem niż kombinować. Jeżeli coś jest niejasne, to nie traduj. Lub wejdź za 1/3 swojej pozycji i ewentualnie dokup po wyklarowaniu się sytuacji.

6. POTWIERDZAJ ZGODNOŚĆ NA KILKU TF

Najlepiej nawet przy DT zajmować pozycje zgodnie z dużym trendem. Wtedy zawsze są większe szanse, że wyjdziemy na swoje. Bo nawet przy stracie rynek za jakiś czas powróci do głównego trendu. Kiedy gramy przeciwnie i rynek powróci do głównego trendu - zostaniemy zmyci.

7. NAJWIĘCEJ NAUCZYSZ SIĘ Z WYKRESÓW

To jest prawda. Książki, fora, kursy to jakieś max 30% kompetencji. Reszta to śledzenie rynków, uczenie się zachowań cen oraz własnego umysłu. Każdą nową wiedzę musicie długo i mozolnie testować na rynku. Każdy nowy system etc. Nie ma szybkiej drogi, bo pewne kompetencje i umiejetności przychodzą z czasem. Trading, trading, trading. To jest normalna praca, a nie jakiś dodatek.

8. PRZESTRZEGAJ ZASAD

Bezwzględnie. Najczęściej za odstępstwa i brak dyscypliny należy słono zapłacić. Czasami wydaje się, że te "złote zasady" to jakieś banały. Okej, ale potem to Ty nie umiesz ich zastosować w praktyce i tracisz pieniądze. Takich banałów. :->

Jeżeli przestrzegasz zasad i nie wychodzi to zmień system. Nie róbcie tak, że z uwagi na olewanie systemu akurat Wam wychodzi trading i zarabiacie. Wtedy należy powrócić do budowy systemu czy całej Strategii Tradingowej i tam dokonywać zmian. Rynki są zmienne, a trading jest procesem który należy udoskonalać.

Jednak zmienia się zasady czy strategię i dalej za nią podąża. Musisz zawsze wiedzieć co i dlaczego robisz.

9. NIE OVERTRADUJ

Czyli nie traduj za dużo. Zarówno chodzi o wielkość pozycji jak i o czas. Jeżeli sam trading tak Cię kręci, że nie możesz spać i się opanować, to masz duży problem ze sobą i jesteś w złym miejscu jeżeli chodzi o Twój rozwój. Zmniejsz wtedy pozycję albo zrób sobie przerwę.

Kiedy jakiegoś dnia dużo zarobiłeś i wydaje Ci się, że masz dzień konia. Nie overtraduj. Zalecam spacer, bo rynki są zmienne, a im więcej grasz w jednej sesji tym bardziej spada wydolność umysłu.

:arrow: To tyle jeżeli chodzi o rozpoczęcie tematu. Mam nadzieję, że inni użytkownicy podzielą się swoją wiedzą i uwagami :mrgreen:

Pozdrawiam serdecznie,
Radek :lol:

Dave 
FX MASTER
D A W I D

Wysłany: 2010-07-26, 08:09   

Literatura jest przebogata w tym względzie, niemniej każdy w mniejszym lub większym stopniu doświadcza prawideł rynku jeśli ignoruje elementarne opisane zasady.
Ja ze swej strony dodam iż określ zasady nadaj konkretne ramy swojemu sposobowi handlu i trzymaj się ich, zasady, zasady, zasady.
Rynek jest jak chorągiewka na wietrze Ty zachowuj się jak maszt.

Odpowiedz do tematu